Nationale voorleesdagen 2022

25-01-2022
De nationale voorleesdagen 2022 zijn van 26 januari t/m 5 februari. Zoals elk jaar is er weer een prentenboeken top 10. Het is weer een mooie gevarieerde lijst met een prachtige nr 1.

Voorlezen is ontzettend belangrijk voor opgroeiende kinderen. Met 15 minuten voorlezen per dag leert een kind al duizend nieuwe woorden per jaar. En dat niet alleen, ze leren later ook nog eens makkelijker lezen.

Van peuters en kleuters die geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70 procent voldoende woordenschat om een goede start te kunnen maken op school. Van kinderen die niet zijn voorgelezen heeft slechts 30 procent voldoende woordenschat.

Nationale voorleesdagen

Om voorlezen te stimuleren organiseert Stichting Lezen samen met de CPNB elk jaar de nationale voorleesdagen met het voorleesontbijt, de prentenboeken top 10 en het prentenboek van het jaar.

Elk jaar kiest een jury van jeugdbibliothecarissen, boekhandelaars en leerkrachten een prentenboeken top 10 voor de nationale voorleesdagen. Het zijn boeken met goed verhaal en mooie illustraties. Daarnaast kijkt de jury ook naar mogelijkheden voor spel en interactie met peuters.

In 2018 stond mijn eigen prentenboek, De kusjeskrokodil in de prentenboeken top 10. Bekijk hier de hele top 10.

Prentenboek van het jaar

Uit de prentenboeken top 10 kiest de jury elk jaar een prentenboek van het jaar. Voor 2022 is dat Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’

Een goede keus, want volgens mij worden veel kinderen heel erg blij van hun boeken. De serie Agent en Boef van deze twee vrolijke prentenboekenmakers staan niet voor niets op mijn persoonlijke kinderboeken top 10.

"Het is belangrijk dat mijn kinderen naar school gaan in het dorp en buurtgenootjes ontmoeten"

"De school vervult echt een dorpsfunctie; er worden steeds meer activiteiten georganiseerd in en rond de school." - Nicolette